ИЗРАБОТКА НА ОНЛАЙН МАГАЗИН ОТ МАЙСТОР с 12 годишен стаж…

По най-добрият за Вас начин… поне според мен най-добрият за Вас начин.

ИСТИНАТА! КАК ПРОГРАМИСТИТЕ И ГРАФИЧНИТЕ ДИЗАЙНЕРИ ПРАВЯТ ОНЛАЙН МАГАЗИНИ ЗА БЪЛГАРСКИ И ЧУЖДЕСТРАННИ КЛИЕНТИ?

Изработка на онлайн магазин от А до Я от програмист или програмисти

публична изработка на онлайн магазиниЕдин онлайн магазин обикновено и по принцип се прави от програмисти, владеещи html, css, php. Също така взимат участие графични дизайнери, които създават външният вид на магазина, картинките и визуалната част. Накрая добрият онлайн магазин има добра съвременна seo оптимизация или просто е съобразен с настоящите капризи на Google.

Един съвсем елементарен онлайн магазин може да се направи като човек си купи книга или чете /гледа по някакъв начин ръководства по програмиране на php, а след това ги приложи на компютъра си. Опитните програмисти могат да ви напишат и далеч не елементарен онлайн магазин. В България програмистите пишат онлайн магазини най-вече за чужденци, като обикновено работят във фирма за програмиране или в офис, който чужденците са наели в София, където по-евтино българите да им направят онлайн магазин. Най-вече обаче програмистите, които ръчно пишат онлайн магазините от А до Я работят във чуждестранни фирми за програмиране и по-рядко, много по-рядко в български фирми за програмиране, които имат чуждестранни клиенти.

Недостатъците на ръчно писаните онлайн магазини са:

публична сделка на онлайн магазина) бързо остаряват, а осъвременяването им изисква почти да ви се направят наново магазина. Б) трудно и бавно се променят визуално понякога, а коренна промяна във визията на магазина Ви понякога означава да Ви се направи почти наново магазина в) зависими сте от програмистите, които са направили онлайн магазина Ви, като ако те не са написали ясно ръководство за своите наследници, може да ви се наложи да си правите нов онлайн магазин след време г) и ясно да са написали ръководство за наследниците си програмисти (то се пише вътре в кода, не във външен файл обикновено) много по-трудно ще намерите нови програмисти, които да разбират и да продължат старият ви онлайн магазин и най-вероятно ще Ви направят нов онлайн магазин бъдещите Ви програмисти. д) естествено ако е сложен онлайн магазина, е логично да ви излезе много по-скъпо е) почти 100% ръчно писаният магазин от А до Я ще е в пъти по-некачествен от готовите и безплатни онлайн магазини и каквито и да са програмистите, които го правят ще изостава с месеци и години след новостите в световен мащаб ж) най-вероятният ви проблем ще са грешките в онлайн магазина, необходимостта да се наемат външни проверяващи за грешки в оналйн магазина, наричани тестери и т.н. з) много е вероятно въобще да не ви се довърши и да не стане, както искате онлайн магазина и само да изгубите време, пари… Вашето и на програмистите.

Защо все пак се пишат ръчно от А до Я онлайн магазини и наистина ли се пишат така?

онлайн магазини цениПринципно не, обикновено програмистите във фирмите за програмиране копират части от кода от интернет, от свои стари проекти и ги кърпят, докато се получи уж ръчно писан от А до Я онлайн магазин. Все пак с право това се води ръчно писан онлайн магазин от А до Я и няма никакъв спор, че който може да напише ръчно онлайн магазин от А до Я, функционален и да върши работа на съответният клиент, този програмист е наистина напреднал и добър. Така обикновено се мисли, макар че на практика често това е мечешка услуга за клиента. Идеалният вариант за писане на онлайн магазин от А до Я, е ако си го прави за себе си човек. Т.е. когато хем си е програмист, хем си е търговеца, хем сам си продава или наема хора да му продават през оналйн магазина. Ако смятате да поемете по този път, моля купете си червената книга за PHP в два тома или някоя друга с подробни инструкции как да си напишете онлайн магазин.

Предимства на ръчно писаният онлайн магазин от А до Я:

от онлайн магазинЕдинственото предимство би било за някой, който сам си го е написал и сам ще си го модифицира, защото ако не са му големи нуждите, той може да си го променя най-добре, разбира си го и даже така може да му е по-лесно от това да ползва огромен, сложен и професионално направен онлайн магазин от десетки (дори стотици) програмисти на световно ниво, които го предоставят безплатно.

Иначе при пазарни отношения клиент – програмист:

а) високо самочувствие и начешване на егото на онзи, който го е написал успешно, все пак е програмист човека. Оправдание за това, че е работил много, тка че му се полагат много повече пари за магазина.

б) високо самочувствие за собствениците, те имат ръчно писан онлайн магазин от А до Я

в) Възможност да се похвалиш пред неразбиращите и некомпетентните, че имаш ръчно писан онлайн магазин от А до Я

p.s.

Никога не съм писал ръчно онлайн магазин от А до Я, вижда ми се излишно губене на време, нефункционално, лошо решение, единствено като упражнение и учене ми се вижда смислено, че да се чувства човек голям програмист. Така че може и да бъркам в горните възгледи. Но съм питал програмисти защо все пак това се прави, какви са предимствата на ръчно писаният онлайн магазин и до сега не съм чул адекватен и добър за мен отговор. Аз си го обяснявам с невежество и играта на пазара при поръчка и плащане на тази услуга, факта че има хора, които получават заплати за това и искат да ги получават, инерция във възрастните собственици и вече мързеливи на фирми за програмиране и т.н.

Проклятието за ръчно пишещите онлайн магазини програмисти и фирми за програмиране: казва се CMS под безплатен лиценз за разпространение

програмист за изработка на онлайн магазинКръстих така тази част заради един приятел, ръчно пишещ програмист за чуждестранни клиенти. Човека вече се преориентира от php програмиране към други видове програмиране, защото смята, че php програмистите в света сами унищожават своя език и си отнемат хляба като безплатно създават и разпространяват на доброволен, идеалистичен принцип сложни и добре написани онлайн магазини, които други дописват, доразвиват и така в крайна сметка всички унищожават хляба си и професията php програмист … или поне намаляват заплатите си.

Това мнение на този пишещ от А до Ч програмист вероятно, защото на дали знае всичко да пише до Я, е съмнително. По-скоро заедно такива сдружения постепенно ще завладеят интернет, ще отнемат не хляба за себе си и своите колеги, а хляба на монополисти като Лари Пейдж, Сергей Брин и особено Бил Гейтц, собственици на Google и Windows. Даже подозирам и някаква политическа, идеалистична борба срещу правителствата, държавната власт, анархистичен, свободомислещ порив в тези сдружения на php програмисти, предлагащи безплатни продукти под гну лиценз, безплатен лиценз. Защото те в един момент ще освободят света от правителствата и мафията, защото в един момент интернет, интернет бизнеса и интернет обществото, виртуалните интернет пари ще станат контролирани от всички на демократичен принцип и няма да има начин мафията и дадено конкретно правителство да контролира, подслушва и манипулира обществото чрез интернет, медиите, финансовата система и т.н. Извинявам се за това лиричено отклонение, но то е интересно идеалистично аргументче защо да изберете CMS, а не ръчно писан от А до Я сайт. Проверете биографиите и интересите на създателите и идеолозите на безплатните програми, популярни в световен мащаб – намерете ми един, който не е хипар и идеалист и ще ви черпя бира!

По света има много програмисти и те са създали много онлайн магазини. Някои от тях са пуснати безплатно за модификация и инсталация, за употреба от хората. Много други програмисти са доработвали и развивали тези безплатни програми за онлайн магазини. Тези програмисти са от целия свят. Някои готови платформи за онлайн магазини, готови безплатни онлайн магазини са правени или имат участие в тях огромен брой програмисти. На какво прилича това?

По същество или практическата част и съвети към несведущите и незапознати с cms онлайн магазините

Условно, съвсем условно ще разделя методите за направа на онлайн магазин за клиент на няколко варианта.

1. Вариант първи

Съвсем откровено Ви казват каква е платформата, от къде се взима готовият дизайн, съдействат ви да го купите, ако ще е платен или ви показват няколко варианта за безплатен дизайн на онлайн магазина Ви. После Ви го правят добре или зле, но при всички положения имате онлайн магазин.

Добре е направен, ако има превод на български (в случай, че се използва за България)… но ако сте много на ти с английския може би не е задължително. Добре е направен ако работи 🙂 Добре е направен ако Ви харесва и сте доволни. Още по-добре е направен ако работи, клиентите го харесват и т.н. Най-най-най-добре е избран вида на магазина cms-а, ако лесно можете да работите, да качвате продукти, да го модифицирате дори, да слагате нови дизайни и т.н.

ВАЖНО! Както и да е направен, само поради факта, че е направен по най-свободния и иновативен за вас начин, напълно откровено към Вас и т.н. това прави чест на програмистите и фирмата, с която сте работили.

2. Вариант втори 

Имайте предвид, че дизайн не значи само една картинка, има ужасно много код и програми във всеки дизайн. Тъй че ако някой Ви обяснява, че ще Ви направи уникален дизайн, при това евтино, отнасяйте се със съмнение. Обикновено в тези варианти се сменяват няколко картинки, прикрива се логото на създателите (които безплатно са ги пуснали на бял свят за колегите си програмисти тези магазини), а после Ви взимат парите все едно те са изработили всичко от А до Я. По принцип имат право да Ви вземат много пари, ако са се справили добре, така че не им се сърдете.  Даже по-добре е някой да ви излъже или по-точно да спести истината, да смени логото на готовата система за онлайн магазини, да ви го направи добре, а после да може всеки друг програмист да доработва и осъвременява вашият магазин. Понякога сменяват логото, за да си сложат своето, което не е измама, а просто реклама на своята фирма, не им се сърдете.

Ако обаче просто липсва логото на opencart, oscommerce, prestashop, joomla и VirtuеMart навсякъде в администрацията на собственика, а в кода е преименувана папката на безплатният дизайн, така че трудничко да намерите готовият бзплатен дизайн… Ако програмистите и фирмата силно се притеснява да Ви покаже, че е изработен магазина за няколко часа или дни, а са Ви взети пари като за месец-два работа… ТОГАВА ПАК НЕ СЕ СЪРДЕТЕ, ако работи добре магазина, ако е готин, ако всичко е ОК. Ако е свършена работата. Защо да не се сърдите ли? Ами вие щом си поръчвате онлайн магазин, вие явно сте търговци, самите Вие дерете клиентите си и то много по-нагло, вършите много по-малко труд и услуга за клиентите си, отколкото програмиста е свършил. Напротив, Вие напълно си го заслужавате… Знаете ли колко много време, труд, талант и интелект се изисква да се научи човек да прави за няколко часа мега як онлайн магазин и то на български? Знаете ли колко часа му е отнело това? А колко часа е отнело да ви обяснява и привлече за клиенти? Колко часа му е отнело да ви обучава после, колко часа безплатно ви консултира?  Да, вие си заслужавате да ви вземат парите, дори заради мързела Ви. Ако мислите, че толкова лесно се прави за няколко часа онлайн магазина, че толкова лесно се учи човек да го прави, действайте, направете си го сами 🙂  

Вариант 3: 

изработка на онлайн магазинМодифицират Ви cms система, т.е. безплатен онлайн магазин се използва, но после я изрязват, пригаждат за Вас, махат Ви един куп функционалности и Ви дават магазин на български, с орязани функции, но имащ точно това, което Ви трябва.

Това е метода на фирмите и добрите програмисти, които продават голям брой онлайн магазини, а не ги правят за всеки наново. Метода на фирмите със платен съпорт, платени доработки по магазина, платени дизайни, платени допълнителни възможности за магазина и т.н. и т.н. Има фирми, които не са такива, които ръчно са написали магазина ви от А до Я, а после го продават, съпортват, поддържат… Предимствата им са, че вероятно бързо ще реагират на Ваше запитване, недостатъците са, че едвали ще са в крак с най-новото, едвали ще могат да предложат нещо по-добро от обществата за безплатни системи. Най-големият недостатък е обикновено цената, много по-скъпо за вас обикновено е, а ако не е, сте заробени с тази фирма завинаги, особено ако е закодирала кода само за себе си, а също така имате много, много по-малък брой дизайни, ограничени и типажни дизайни, много по-шаблонно и в крайна сметка изоставащо винаги с месеци и години след световните съвременни тенденции.

Предимства:

Получавате най-доброто за момента. Получавате го най-добре и най-лесно направено да го ползвате. Вероятно всичко ще е най-добре и точно преведено на български език. Перфектно е за Вас днес. Най-вече е станало бързо и работи, върши работа.

Недостатъци:

Но какво става след време, ако е успешен онлайн магазина Ви? След време сте роб на фирма, а сте богат чрез оналйн магазина Ви и в крайна сметка си правите нов магазин по cms така че да сте независим и по-гъвкав. Това, което тук е обяснено за онлайн магазините, важи и за всички други интернет сайтове. Цената, това зависи много, обикновено фирмите взимат повече от фриилансерите (програмистите на свободна практика), но не винаги е така.

В крайна сметка аз НЕ ЗНАМ КОЕ Е ПО-ДОБРИЯТ ВАРИАНТ за Вас и никой няма как да знае. За някои е по-добре да работят с фирма, за други с програмисти на свободна практика, понякога и двете трябва, всичко е според ситуацията. Същото може да се каже и за това до колко трябва да се използва готова и безплатна система, коя безплатна cms система да се използва, кога да се пише ръчно от А до Я, кога да се дописва готова система, кога да се прави уникаен дизайн, уникално изглеждащ външен вид на магазина Ви по картинка или снимка, която Вие сте си харесали сами от интернет, кога само да се смени надписа на готов дизайн, кога да се смени надписа и някоя и друга картина на готовия дизайн и т.н. и т.н. и т.н. ВСИЧКО Е ИНДИВИДУАЛНО според ситуацията.

webmasterТова е и причината да имате нужда от платена консултация при мен, която може да Ви спести хиляди, десетки хиляди лева, пoнякога стотици хиляди (ако сте голяма фирма), а също много време, нерви, труд, проблеми и грижи… и какво ли още не мога да ви спестя и от какво ли не да ви спася, ако се възползвате от моите ПЛАТЕНИ КОНСУЛТАЦИИ!

Макар че всичко е според зависи и според ситуацията, така че не бързайте да обвинявате своята фирма или програмиста, който ви е правил досегашният магазин.

КАК РАБОТЯ АЗ ЗА ВАС И МОИТЕ КОЛЕГИ ПРИ НУЖДА?

Последно време харесвам изработката на онлайн магазин за wordpress, защото мисля, че там е бъдещето и са лесно за употреба, спестяват време, нервии усилия на ползващите го, собствениците и създателите на такъв магазин… има все повече прекрасни професионални диайни, съвременни, модерни… които може и да се променят леко, за да пастнат перфектно на вашата идентичност

Изберете си предварително дизайна на онлайн магазина. Отново има вариант за платен и безплатен дизайн.

НАПРИМЕР АКО ИЗБЕРЕТЕ ДИЗАЙН ОТ ТУК http://www.opencart.com/index.php?route=feature/competition или от тук http://www.templatemonster.com/opencart-templates.php?order=date&opencart-compatibility=1-5-6 Или потърсете в Google Вашият бранш и нисша на английски и думата opencart или вашият бранш на английски и думите free opencart

Освен opencart има и други готови магазини – десетки, може би стотици в интернет. Най-популярните в света платформи можете да видите на сайта на templatemonster. Минава ли Ви през ума сами да си го направите? Внимавайте, можете доста да оклепате нещата, да изгубите времето и парите си, според мен е по-добре друг да го прави, освен ако Вие не сте тръгнал да ставате програмист, уеб дизайнер или просто казано майстор на ОНЛАЙН МАГАЗИНИ.

Може да Ви направя и по-лесен за управление, осъвременяване и повече в крак с най-новото оналйн магазин от системата opencart, има и по-добри решения вече, които са бъдещето. За тях трябва да говорим, пишете ми.

Не съм препоръчвал никъде да купувате от templatemonster, само ги давам за пример за банка със съвременни дизайни. Не съм препоръчвал нищо и всичко по-горе е само обучение безплатно и разсъждения, единствено правилен съвет можете да получите ако КОНКРЕТНО ЗА ВАШИЯТ СЛУЧАЙ ПОЛУЧИТЕ КОНСУЛТАЦИЯ, която при мен е ПЛАТЕНА.

Мога да работя събота и неделя с клиенти сега, защото през другото време работя като програмист уеб сайтове.