Много хора държат на външният вид на сайта и екстрите в него. Това е съвсем разбираемо. Но нека се замислим… Когато разглеждаме сайтове за нас е важно дали те са хубави или не. Но когато купуваме нещо или търсим фирма, която да ни извърши дадена услуга, то сайта ли гледаме или се интересуваме от фирмата?

Според мен е важно сайтът да представя добре фирмата, по начин, който да убеди хората да бъдат клиенти точно на тая фирма. Защото когато търсим да дадем парите си, ние не купуваме сайта на фирмата, а услугата или стоката от тази фирма.

Разгледайте сайтовете на много от най-успешните фирми и ще видите, че масово са много грозновати. Но пак са водещи фирми в своя бранш.

Не само за бизнеса с услугите е така. Моите любимци от Гуъл като цяло са много зле откъм дизайн. Замислете се малко, самата им търсачка е обикновена и грозна в сравнение с другите търсачки. Вижте bing примерно. Самата поща на Google, gmail.com е много по-обикновена и грозна от mail.bg например. Но в същото време Майл.бг са мравка до стадо динозаври сравнени с gmail.com. Този пример не е случаен, защото може човек да се поучи от него, когато разсъждава кое е необходимо за успеха на бизнеса и кое не е необходимо.

Разбира се, има браншове, в които е задължително дизайна на сайта да е красив. Или поне е силно желателно. Например сайт на галерия или даден художник.  За всички други не е лошо да имат един представителен и красив сайт с много екстри – стига да могат да си го позволят, но за ефективната реклама в интернет, за продажбите на тази фирма е необходимо друго – необходимо е сайтът да е откриваем, да е пред другите в конкуренцията по набиване на очи и лесно намиране в интернет и да представя добре своята фирма.